Antarctica is het meest zuidelijke continent van de aarde, met een oppervlakte van 14 miljoen vierkante kilometer. Het is zo afgelegen en ontoegankelijk dat het duizenden jaren niet door mensen is bezocht. Zelfs vandaag de dag is slechts een klein percentage van de mensen er geweest. Wie wist dat Antarctica al deze geheimen had? Hier zijn 10 dingen die je misschien niet wist over Antarctica:
Er bestaat niet zoiets als een Antarctische dag of nacht…
Tijdens de Antarctische zomer schijnt de zon 24 uur per dag, maar tijdens de wintermaanden is het eeuwig donker. Maar omdat Antarctica niet op de evenaar ligt, is er geen volledige afwezigheid van licht. De zon staat op geen enkel moment van het jaar erg hoog aan de hemel en er zijn lange perioden van schemering, wat betekent dat er wel wat licht van de zon komt, maar dat het uiterst zwak is en onvoldoende om bij te lezen. Aan het einde van de Australische zomer gaat de zon ongeveer 2 uur onder en komt dan weer op. Het is vergelijkbaar met het noordpoolgebied, waar de zon het grootste deel van het jaar laag aan de hemel staat, maar elke zomer een paar weken boven de horizon komt. Tijdens de Antarctische winter is er minder dan twee uur daglicht en daalt de temperatuur tot -89,2°C. In de Antarctische zomer stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt en duurt het daglicht bijna 24 uur. Tijdens deze periode blijft de zon ’s middags recht boven ons hoofd.
Antarctica lijkt een plaats te zijn van waaruit je het verst kan zien.
Het aardoppervlak is bezaaid met honderdduizenden meren en vijvers. Hun water heeft een andere kleur dan de oceanen en zeeën. Zo is het water van het Baikalmeer in Siberië zeer helder en transparant. Op dezelfde manier is het water van het Vostokmeer op Antarctica, het grootste op het continent, zeer helder. Dit komt omdat het Vostokmeer bedekt is met een dikke ijslaag en omgeven door zand. Het water van het Vostokmeer is ook zeer schoon. De wind die erover waait neemt geen stof en vuil mee. Tot op de dag van vandaag weet niemand wat er onder de ijskap ligt die het Vostokmeer bedekt. Wetenschappers weten alleen dat het erg diep is. Geluidsgolven hebben aangetoond dat het Vostokmeer meer dan 5000 meter diep is. De ijskap die het Vostokmeer bedekt, is zo dik dat hij bevroren is gebleven sinds het klimaat van Antarctica meer dan 20 miljoen jaar geleden koud en droog werd. Het water van het Vostokmeer is zo helder dat wetenschappers hebben kunnen concluderen dat er geen vis in het meer zit. De reden hiervoor is dat vissen zonlicht nodig hebben om voedsel te maken via een proces dat bekend staat als fotosynthese. Er is heel weinig licht onder de ijskap die het Vostokmeer bedekt.
Er zijn momenteel 14 landen met onderzoeksstations op Antarctica.
Dit zijn Argentinië, Australië, Oostenrijk, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Peru, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De meeste onderzoeksstations op Antarctica liggen aan de kust. Dat komt omdat het binnenland van het continent extreem koud, winderig en besneeuwd is. Er zijn ook geen permanente zoetwaterbronnen. De onderzoeksstations op Antarctica worden gebruikt om de klimaatverandering, de fauna en de omringende oceaan te bestuderen. Wetenschappers onderzoeken momenteel veranderingen in ijs, temperatuur en waterpeil. Ze onderzoeken ook veranderingen in het zeeleven, zoals het aantal en de soorten vissen in de wateren rond het continent.
De temperatuur verandert 400 graden binnen één dag!
Antarctica is een plaats waar de temperatuur gedurende één dag tot 400 graden verandert. Het is de plaats met het grootste verschil tussen hoge en lage temperaturen op aarde. Dat komt omdat de Zuidpool in het midden van het continent ligt, ver weg van oceaanstromingen of andere wateren. De temperatuur kan tijdens de Antarctische winter dalen tot -89,2°C. De temperaturen in het binnenland van het continent kunnen lager zijn. In de zomer stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt. Aan de Antarctische kust ligt de temperatuur rond de -3,9°C. Het temperatuurverschil tussen het binnenland en de kust is te wijten aan de sterke winden die naar de kust toe waaien. Deze winden komen uit het westen en worden veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de evenaar en de Zuidpool.
Pinguïns hebben moeite met zien; daarom springen ze rond en spetteren overal water.
Pinguïns zien niet erg goed. In feite zien ze ongeveer even goed als mensen met lichte bijziendheid. Ze hebben moeite om vormen te zien, maar ze hebben wel sensoren waarmee ze bewegingen kunnen waarnemen. Daarom springen ze rond en spetteren ze overal water. Pinguïns leven op Antarctica, maar ze komen ook voor in warmere klimaten op het zuidelijk halfrond. Antarctica telt minstens 17 soorten pinguïns. De meeste leven aan de kust, waar ze nesten bouwen van zand en stenen. De ogen van de pinguïn zitten aan weerszijden van zijn kop. Hierdoor kan hij 360° van zijn omgeving zien. Dit maakt het voor hen ook moeilijker om zich te concentreren op voorwerpen die heel dicht bij hun gezicht liggen. Daarom ziet men pinguïns vaak naar hun voedsel zwemmen en springen in plaats van het op te rapen.
De koudste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was -89.2°C
De koudste temperatuur ooit gemeten op Antarctica was -89.2 graden Celsius. Dit was op 21 juli 1983 op het Russische station genaamd Vostok (of “Oost”). De temperatuur in het binnenland van het continent kan nog veel lager dalen. In Vostok is de koudste maand februari, wanneer de gemiddelde temperatuur ongeveer -68 graden Celsius bedraagt. In juli, de warmste maand, stijgt de temperatuur tot boven het vriespunt. Maar in het binnenland van het continent blijft de temperatuur het hele jaar door onder nul. Zelfs in mei, de maand waarin de temperatuur in Vostok tot boven het vriespunt stijgt, ligt de gemiddelde temperatuur slechts enkele graden boven nul. En de gemiddelde temperatuur op het Argentijnse station Carlini is in mei -30 graden Celsius.
6 van de 7 continenten bevinden zich op Antarctica.
Antarctica is een continent, en het is het enige continent dat geen tektonische platen heeft. Alle continenten behalve Antarctica liggen op tektonische platen. Antarctica is het enige continent dat geen tektonische plaat heeft. Daardoor is het het enige continent zonder vulkanen (Hawaï is geen continent). Antarctica bevat veel bergen en is eigenlijk de grootste woestijn ter wereld. Het is ook het koudste, winderigste en hoogste continent. Het grootste deel van het continent is bedekt met ijs dat ongeveer 2,5 kilometer dik is. Antarctica heeft een gemiddelde hoogte van 2700 meter. Het hoogste punt is de berg Vinson, die 4.892 meter boven de zeespiegel ligt.
Mensen kunnen slechts enkele weken per keer op Antarctica verblijven tijdens de zomermaanden voordat ze doodvriezen.
Hoewel het de koudste plaats op aarde is, is Antarctica eigenlijk een woestijn met zeer weinig neerslag. Hoewel het er -89,2 graden Celsius kan worden, is de gemiddelde maandelijkse temperatuur tijdens de zomermaanden slechts -19 graden Celsius. Het harde klimaat van Antarctica maakt het de rest van het jaar bijna onbewoonbaar voor mensen. De enige tijd van het jaar dat mensen er kunnen overleven is tijdens de zomermaanden, van november tot februari. Gedurende die tijd ligt de gemiddelde temperatuur tussen -19 en -13 graden Celsius. Maar zelfs tijdens de zomermaanden kan de temperatuur nog onder het vriespunt zakken. En zoals je zou verwachten, wordt het kouder op Antarctica naarmate je verder naar het zuiden gaat. De gemiddelde temperatuur in het warmste deel van Antarctica is slechts -9 graden Celsius. Dit is nog steeds te koud voor mensen.
Een kilo ijs bevat 0,5 liter water.
Antarctica wordt bedekt door een dikke ijskap. Deze ijskap is zo dik dat wetenschappers er doorheen hebben kunnen boren en er ijskernen uit hebben gehaald. Deze kernen kunnen tot 12 kilometer lang zijn. Antarctica is zo koud dat zelfs wanneer de temperatuur boven het vriespunt stijgt tijdens