Marabana, Cuba

Lopen op Cuba De volgende afstanden behoren tot de mogelijkheden: • Hele marathon (42,2 km) • Halve marathon (21,1 km) • 15 km • 10 km

Het reisprogramma is geschikt voor lopers en niet-lopers ! • Dag tot dagprogramma

• Technische informatie

Marathon Havana

Cuba is de ideale bestemming om een zeer bijzondere marathon te combineren met ontspanning en interessante excursies. In 2007 vindt de 21ste editie van de Marabana plaats. Het parcours loopt door de oude stad Old Havana, over de beroemde boulevard Malecon en langs ontelbare monumenten, paleizen, kastelen, parken en pleinen met een geschiedenis. die vooral bekend door de salsa, Che Guevara, Fidel Castro, dure sigaren en donkere rum, maar het eiland heeft nog veel meer te bieden. In de eerste plaats het prachtige natuurschoon en de fraaie steden en dorpen, waar het straatbeeld wordt bepaald door Spaanse koloniale architectuur en oude Amerikaanse limousines. Verder zul je genieten van de mooie stranden, de straatorkestjes, de intieme familierestaurants en niet te vergeten van de charmante, altijd swingende Cubanen.

Programma 11 daagse Cuba marathon reis

Dag één : 13 november 2007 Amsterdam – Havana, transfer naar Varadero

Dag twee : 14 november 2007 Varadero

Dag drie : 15 november 2007 Varadero

Dag vier : 16 november 2007 Varadero – Havana

Dag vijf : 17 november 2007 Havana

Dag zes : 18 november 2007 Marathondag in Havana

Dag zeven : 19 november 2007 Havana – Trinidad, via Cienfuegos

Dag acht : 20 november 2007 Trinidad

Dag negen : 21 november 2007 Trinidad

Dag tien : 22 november 2007 Trinidad – airport Havana, via Santa Clara

Dag elf : 23 november 2007 Aankomst Amsterdam

Reissom: € 1795,- per persoon.

Eenpersoonskamertoeslag: € 115,- per persoon

Inbegrepen: Luchthavenbelastingen, visum Cuba, vluchten Amsterdam – Havana en Havana – Amsterdam, via Parijs met Air France. De transfers van en naar het vliegveld. Alle hotelovernachtingen in drie sterren accommodaties op basis van twee-persoonskamers. Alle ontbijten. Avondmaaltijden in Trinidad. Alle vervoer volgens programma in air-conditioned bus. Een lokale gids en Nederlandse reisbegeleiding. Marathonpakket (inschrijving, medaille, t-shirt, chip, transfers naar de start/finish indien nodig) In Varadero verblijven we in een drie sterren hotel op enkele minuten lopen van het strand. Het is mogelijk te verblijven in Playa de Oro, een vier sterren hotel aan het strand, met een groot zwembad en op basis van all-inclusive (alle maaltijden en drankjes inbegrepen). De toeslag hiervoor is € 95,- per persoon en een één persoonskamertoeslag van € 190,-.

Niet inbegrepen: Overige maaltijden, excursies en entrees, persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes, verzekeringen.

Groepsgrootte: het minimum aantal deelnemers is 10, maximum 20.

Verzekeringen Een annuleringsverzekering bedraagt 5,5 % van de reissom voor de niet-lopers en 6,5 % voor hardlopers (inclusief sportblessure clausule). Met deze clausule kan de reis kosteloos geannuleerd worden bij een blessure waardoor je niet kan mee doen aan de wedstrijd. Een dergelijk clausule is nodig aangezien een blessure geen geldige annuleringsreden is bij een standaard annuleringsverzekering. Voor de niet-lopers bedraagt de werelddekking-reisverzekering € 2,60 per dag en voor de lopers (inclusief toeslag sportrisico) € 4,35 per dag. Neem voor meer informatie contact met ons op. Al deze verzekeringen kun je via ons afsluiten.

Programma 1: van dag tot dag

Dag 1: Amsterdam – Havana, Varadero Aan het eind van de middag arriveren we op het vliegveld van Havana. Onze Nederlandse reisbegeleiding en de lokale gids staan ons op te wachten en brengen ons met de bus in een kleine twee uur naar ons comfortabele hotel in Varadero met haar hagelwitte stranden.

Dag 2 en 3 : Varadero Je kunt deze dagen op je gemak genieten van zon, zee en strand en je op je eigen manier voorbereiden op de marathon. Ook is het mogelijk om te snorkelen in Varadero. Een onvergetelijke ervaring is het zwemmen met dolfijnen.

Dag 4 : naar Havana Vandaag maken we kennis met de stad Havana, met het parcours, vinden de plichtplegingen plaats voor de definitieve inschrijving en ontvangen de lopers hun Marabana startnummer en de chip voor de tijdregistratie.

Dag 5 : Havana De dag voor de marathon kun je besteden zoals je zelf wilt. Er worden enkele excursies aangeboden zoals een citytour onder leiding van gids en een tour met klassieke auto’s maar de reisbegeleiding kan je assisteren indien je andere activiteiten wenst.

Dag 6 : Marabana marathon 2007 De start van de marathon is al om 7 uur in de ochtend. Het is dan nog vrij donker maar het grote voordeel is uiteraard de temperatuur want die kan later in de ochtend al behoorlijk oplopen. Om twaalf uur volgt de prijsuitreiking. De limiet voor de hele marathon is vijf uur. Voor de halve marathon is de limiet drie uur. Na de marathon kan je je eventueel laten masseren.

Dag 7 : Havana – Santa Clara – Trinidad Vandaag maken we een tussenstop in Santa Clara, de stad van Che Guevara. Hier vochten in 1958 de toenmalige rebellen onder zijn leiding de beslissende slag uit met het leger van Batista, waardoor Fidel Castro zichzelf enkele dagen later tot president kon uitroepen. In de stad herinnert het monument van de ontspoorde trein waarin het regeringsleger onderweg was hier aan. Bij zijn kolossale grafmonument vind je een museum over het leven van Che, met naast historische documenten ook zijn kleding, schoeisel, typemachines en operatiemiddelen. Toen na jarenlang touwtrekken tussen Cuba, Bolivia en de Verenigde Staten het lichaam van Che Guevara eindelijk terug naar Cuba werd gebracht is hij hier bijgezet. Hierna ga je de bergen in op weg naar Trinidad en volg je een schitterende weg door de Sierra de Escambray. De vegetatie bestaat uit afwisselend tropisch nevelwoud en koffieplantages, waarbij de struiken onder een dak van hoge bomen zijn geplant. In de bergen ligt het grote Hanabanilla-stuwmeer, waar we kunnen stoppen om te wandelen. Na genoten te hebben van het spectaculaire uitzicht, de vegetatie en het geluid van de vogels rijd je door naar de oude piratenstad Trinidad.

Dag 8 en 9 : Trinidad Ons hotel ligt op een heuvel, op loopafstand van het stadje. Het beschikt over een zwembad en de bungalows bieden een prachtig uitzicht. Hoewel Trinidad een beruchte naam kreeg als piratenstad is de grote rijkdom aan gebouwen te danken aan de investeringen van de suikerbaronnen. In de 19e eeuw kwam hieraan een eind en de stad is sinds die tijd vrijwel niet meer veranderd. In de jaren zestig werd het verklaard tot nationaal monument. Ook de straten zijn voor een groot deel in oude staat, met keien geplaveid, bewaard gebleven. Veel gebouwen zijn de moeite waard om te bezoeken: zowel een aantal paleizen van suikerbaronnen als huizen van zeerovers zijn in oude staat ingericht. Muziekbandjes zorgen voor een gezellige sfeer in de straatjes rondom het centrale plein met de mooie kathedraal. Als je niet de hele tijd in de stad wilt doorbrengen zijn er meer dan voldoende mogelijkheden in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een fiets huren of een taxi nemen en naar Playa de Ancón rijden, een prachtig wit zandstrand waar je lekker kunt zwemmen. Vanaf het Ancon hotel op het gelijknamige strand worden duiktochten georganiseerd. Paardrijden in de omgeving is ook een leuke activiteit. Er is een mooie tocht uitgezet naar een waterval waar je zelfs onderdoor kunt zwemmen. Ook kun je met een taxi de Sierra de Escambray intrekken om er te gaan wandelen en een bezoek te brengen aan één van de andere watervallen die het berggebied kent. Vooral het gebied rondom Topes de Collantes is zeer bijzonder. De berglucht is zo zuiver dat de Russische kosmonauten na elke ruimtetocht een paar weken hier verbleven om uit te rusten. Een pittige wandeling van een uur brengt je naar de watervallen van Topes de Collantes waar je heerlijk kunt zwemmen.

Dag 10: Trinidad – Cienfuegos – Amsterdam Op de terugweg naar het vliegveld van Havana maken we een tussenstop in Cienfuegos, een mooie stad met een leuke winkelstraat. Je kunt vandaag dus lekker gaan winkelen. De stad is gelegen aan zee en er heerst een prettige sfeer. Je hebt hier de tijd om door het koloniale centrum te dwalen. Hier vind je vooral veel neoklassieke gebouwen uit de 19e eeuw. Iets buiten het centrum ligt één van de mooiste paleizen van Cuba, het Palacio del Valle. Dit in Moorse stijl gebouwde en versierde gebouw doet sterk denken aan het Alhambra in Spanje. Het interieur is bedekt met gekleurd tegelwerk. Op het dak vind je een leuk terras, waar je onder het genot van een drankje kunt genieten van het mooie uitzicht over de baai van Cienfuegos. In de avond nemen we vanaf Havana het vliegtuig terug naar huis.

Dag 11: Aankomst Amsterdam

TECHNISCHE INFORMATIE:

Afstanden : 42, 21, 15 en 10 km.

Starttijden: 07:00 uur.

Inschrijving: wordt verzorgd door Baobab Marathon Reizen maar ter plaatse moet wel nog een formulier door de deelnemers worden ingevuld en ondertekend.

Temperatuur: Bij de start zal de temperatuur ongeveer 20 graden zijn. Bij de finish kan het makkelijk 25 graden worden.

Parcours: een ronde is 21 kilometer en 97,5 meter. De hele marathonlopers lopen deze twee keer. Je loopt in Centro Habana en Habana Vieja, de sfeervolle oude binnenstad. De lijst van bezienswaardigheid die je passeert, bevat circa veertig ‘interesting places’, zoals de National Capitol, het Museum van de Revolutie, het Revolutie paleis, het gelijknamige plein en het monument voor José Marti. Het eerste deel loopt via de Malecon en is vlak, daarna wordt het heuvelachtiger. Zwaar is het niet, maar de temperatuur kan het lastig maken.

Medailles: alle lopers die hun afstand uitlopen binnen de daarvoor gestelde tijdslimiet.

Vervoer start/ finish: de startplaats is in principe aan de boulevard, transfers zijn dan niet nodig, maar dat kan gewijzigd worden bij slecht weer. Mochten er transfers nodig zijn van het hotel naar de start en van de finish, dan worden deze door ons verzorgd.

Verzorging/verzekering : er zijn meerdere waterpunten langs de route en ook zijn er ‘medical stations’. Vanwege de temperaturen en luchtvochtigheid wordt aangeraden de afstand te lopen waar je al voor getraind bent.

Aangeraden wordt via Baobab Marathon Reizen een wedstrijdsport-reisverzekering af te sluiten en een sportblessure-clausule bij de annuleringsverzekering. Neem voor meer informatie contact met ons op. Op http://www.goedkoopste-reisverzekering.org/ vindt alle informatie over reisverzekeringen en waar u de goedkoopste kan vinden.

Visum : wordt verzorgd door Baobab Marathon Reizen.

Vluchtschema : Amsterdam – Havana 11.05 uur – 17.35 uur Havana – Amsterdam 20.15 uur – 14.00 uur

Vluchten met Air France, via Parijs

ALGEMENE INFO LINKS VOOR ALLE REIZEN:

Informatie over vaccinaties: www.lcr.nl Informatie over visa: www.visum.nl Informatie over geld: www.oanda.com