Suriname, paramaribo

Sweet Srananga

– mijn lieve Suriname –

De volgende afstanden behoren tot de mogelijkheden:

Hele Marathon 42.2 km Halve Marathon 21.1 km

Srefidensi marathon Combineer je sportieve prestaties eens in het bruisende stukje ‘Holland in de Tropen’ en sluit je aan bij de renners van de Srefidensi Marathon in Paramaribo! Op zondag 26 november 2006 maak je samen met de leden van de Surinaamse atletiek bond een onvergetelijke tocht door de tropen. Een unieke belevenis én prestatie voor de avontuurlijke marathon fan. Vorig jaar was onze reis naar deze marathon een daverend succes, en ook voor dit jaar verwachten we veel belangstelling. De route gaat dwars door de gezellige stad Paramaribo. De terrassen zijn er vol en de sfeer is levenslustig. Taalproblemen heb je niet en de bevolking is altijd in voor een praatje. Suriname bestaat voor 80% uit tropisch oerwoud, en de tocht zal waarschijnlijk meer van je vergen dan in Nederland. De Paramaribo Atletiekbond is verheugd om lopers uit Nederland te verwelkomen. Er wordt hard gewerkt aan een verrassend programma voor beiden landen. Een mooie gelegenheid voor een kennismaking met het land overzee. Grijp die kans en schrijf je in! We hebben diverse arrangementen voor je samengesteld, negendaagse reis al vanaf € 949,- p.p

>> Programma >> technische informatie en meestgestelde vragen

Baobab biedt je de ultieme reiservaring: deelname aan de Paramaribo Marathon in het veelzijdige Suriname. Ga de uitdaging aan op het tropische parcours. Je slaat twee vliegen in één klap met je deelname aan dit sportevenement: een bezoek aan een bijzonder land en de viering van het staatskundige onafhankelijkheid feest. Eén ding is zeker, er wordt flink uitgepakt met een repertoire dat de culturele rijkdom van Suriname weerspiegelt. De organisatoren van de marathon verwachten daarom dit jaar een nóg groter aandeel buitenlandse lopers. Rekening houdend met de vluchten naar dit continent, hebben we een negendaags pakket voor je samengesteld. Met deze basisreis heb je voldoende tijd om te “arriveren� op de bestemming. Tevens heb je de mogelijheid voor het bezoek aan de feestelijkheden en een goede voorbereiding van de loop.

Programma 9-daags Marathon reis Paramaribo Dag 1, woensdag 22-11-2006 Amsterdam – Paramaribo, vlucht en hoteltransfer Dag 2, donderdag 23-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, optionele excursies Dag 3, vrijdag 24-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, onafhankelijkheidsfeest Suriname Dag 4, zaterdag 25-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, optionele ecxursies Dag 5, zondag 26-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, Marathon! Dag 6 maandag 27-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, optionele excursies Dag 7 dinsdag 28-11 Paramaribo, hotel Eco Resort, optionele excursies Dag 8, woensdag 29-11 Paramaribo – Amsterdam, transfer en vlucht naar Amsterdam Dag 9, donderdag 30-11 Aankomst Amsterdam

Prijs: € 949,- per persoon (op basis van een twee persoonskamer) Minimaal aantal deelnemers: 6 personen

Inbegrepen: Vlucht Amsterdam – Paramaribo en vv met SLM, 7 overnachtingen in het driesterren hotel Eco Resort (met gebruikmaking van het zwembad van hotel Torarica op vijf minuten loopafstand), 6 keer ontbijt, alle transfers airport – hotel en vv, de transfer naar de marathon op dag 5 en het regelen van je startbewijs voor de marathon (LET OP! De kosten van je entreebewijs a 28 EUR is niet bij de prijs inbegrepen. Deze wordt bij je factuur verrekend als bijkomende kosten.)

Bijkomende kosten: Startbewijs a 28 EUR p.p, uitgaven van persoonlijke aard, facultatieve excursies, fooien, verzekeringen, vaccinaties, luchthavenbelastingen (circa € 151,-) en calamiteitenfonds

1pk toeslag: hotel € 249,- p.p.

Vluchtschema Heen: 22/11/06 Amsterdam – Paramaribo 1200 1720 Terug: 29/11/06 Paramaribo – Amsterdam 1920 0815+1 (Schema onder voorbehoud van wijzigingen)

hotel Eco Resort >> Bekijk het programma van dag tot dag >> Technische informatie en meestgestelde vragen

Programma 9-daags Jungle extensie (te boeken als verlenging ná het basispakket Paramaribo)

Dag 1, woensdag 29-11-2006 Paramaribo – Jaw Jaw, transfer per bus

Dag 2, donderdag 30-11 Jaw Jaw

Dag 3, vrijdag 1-12 Jaw Jaw – Brownsberg, transfer

Dag 4, zaterdag 2-12 Brownsberg

Dag 5, zondag 3-12 Brownsberg – Paramaribo

Dag 6, maandag 4-12 Paramaribo, Commewijne rivier cruise

Dag 7, dinsdag 5-12 Paramaribo, vrije dag

Dag 8, woensdag 6-12 Paramaribo – Amsterdam, transfer en vlucht naar Amsterdam

Dag 9, donderdag 7-12 Aankomst Amsterdam

Prijs: € 548,- per persoon (op basis van een twee persoonskamer) Toeslag eenpersoonskamer: € 99,- p.p (Let op! De single toeslag geldt alléén voor de drie nachten in Paramaribo. Er kan geen 1pk aangeboden worden in de jungle) Inbegrepen:

Twee overnachtingen in eenvoudige lodges in de junlge Jaw Jaw op basis van VOLPENSION (exclusief softdrinks en alcoholische drankjes), twee overnachtingen in eenvoudig hotel in Brownsberg op basis van VOLPENSION (exclusief softdrinks en alcoholische drankjes), drie overnachtingen in Paramaribo op basis van 2pk en inclusief ontbijt, alle beschreven excursies (zie dag tot dag beschrijving), Commewijne Rivercruise op dag 6 en alle transfers per bus en boot.

Dag tot dag beschrijving

Programma negendaags Jungle extensie / 29 november – 7 december 2006

Dag 1 Paramaribo РJaw Jaw Vroeg uit de veren voor het vertrek naar het binnenland van Suriname. We rijden over een ongeharde weg naar Atjoni (circa vier uur) en het laatste gedeelte leggen we per boot af. Onze eerste bestemming is het gebied van de Saramakkaner Bosnegers, een traditioneel volk dat nog steeds volgens zeer oude Afrikaanse tradities leeft. Aan de oevers van de Bovenrivier meren we aan bij het Saramakkaan maroon dorp Jaw Jaw, gelegen in een schitterend jungle gebied. De komende drie dagen overnachten we in eenvoudige lodges op een unieke locatie in dit gebied. Luxe treft u hier niet, avontuur w̩l. U slaapt in houten huisjes op palen. Het complex heeft een sfeervolle tuin met houten bankjes, telt verder ̩̩n badkamer waar u zich met een emmer kunt wassen (wassen in de rivier is een andere optie), twee toiletten en een restaurant.

Dag 2 Jaw Jaw U heeft vandaag de tijd om de omgeving te ontdekken! Eén van de mooiste gelegenheden is de kennismaking met het stamhoofd van de Saramakkaners. U krijgt een rondleiding door het dorp en ervaart het dagelijkse leven van deze bijzondere mensen. Ze leven voornamelijk van de visvangst, landbouw, jacht en het vervaardigen van kano’s en boten (gesneden uit hout). Na deze rondleiding maken we een jungletocht onder leiding van een ervaren deskundige. In de middag gelegenheid om te zwemmen of te vissen. U kunt in de avond een culturele show bijwonen (optioneel en dus tegen extra kosten).

Dag 3 Jaw Jaw – Brownsberg Vandaag reizen we naar Brownsberg, een natuurpark gelegen op het 500 meter hoge Macaroniplateau (tocht van circa drie uur). Hier zijn vele wandelpaden te vinden naar watervallen, kreken en uitkijkposten. Ook is er een educatief pad langs medicinale en geneeskrachtige planten. Het uitzicht vanaf de berg over het Brokopondo-stuwmeer is zeer mooi en reikt bij helder weer tot Frans Guyana. Brownsberg is vooral bijzonder vanwege het natuurschoon. Er zijn verschillende watervallen, zoals de Irene-waterval, de Leo-waterval en de Witi-kreek aan de voet van de berg. Er leven diverse dieren in het wildpark, zoals de opvallende brulapen die zich vooral in de vroege ochtenduren laten horen. Verder zijn er bosherten, konkoni (goudhaas) en vooral veel vogels.

De accommodatie in Brownsberg is een sleep-in bovenop een berg. Elke kamer telt vier bedden (2 koppels per kamer) en heeft gedeeld sanitair. Tevens beschikt het hotel over een keuken en balkon. Het verblijf is op basis van volpension, maar exclusief softdrinks en alcoholische drankjes (koffie, thee, water, fruit en snacks zijn wél inclusief).Vandaag staat een wandeling naar een uitzichtspunt op het programma, en tevens een bezoek aan de Leo-waterval.

Dag 4 Brownberg Na het ontbijt lange en prachtige wandeltocht naar de Witi Kreek. Na de lunch vrije middag. U kunt zelf bepalen hoe uw programma er uit gaat zien (hangmatten zijn bij het hotel te huur!). Brownsberg is een paradijs voor de vlinder en vogelliefhebbers. Er komen maar liefst 300 verschillende soorten vogels voor, van papegaaien tot de Screaming Piha en de luidruchtige Rode Keel Caracara. In de avond genieten we van een heerlijke barbecue.

Dag 5 Brownberg – Paramaribo Voor de geïnteresseerden wandelen we in de ochtend naar de Irene-falls. Na de lunch rijden we terug richting Paramaribo, geschatte aankomsttijd 18.00 uur.

Dag 6 Paramaribo Vandaag maken we de Commewijne Rivercruise van 09.00 – 16.00 uur. Met onze tourboot Bosrokoman Nouvelle gaan we naar de oude plantages van het district Commewijne. We brengen een bezoek aan het openlucht museum Fort Nw-Amsterdam, plantages Rust & Werk, Johan en Margarita en plantage Fredriksdorp met de mooie gerestaureerde plantagehuizen.

Dag 7 Paramaribo Vrije dag in Paramaribo. U heeft de mogelijkheid om de laatste inkopen te doen en om te genieten van het relaxte en zeer gemoedelijke sfeertje in de stad.

Dag 8 Paramaribo – Amsterdam Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Amsterdam. Aankomst volgende dag.

Dag 8 Aankomst Amsterdam

Bijkomende kosten: Uitgaven van persoonlijke aard, alle softdrinks en alcoholische drankjes in de jungle, extra facultatieve excursies, fooien, verzekeringen en vaccinaties.

Technisch informatie

Afstanden Hele marathon: 42.2 km. Halve marathon: 21.1 km

Datum race Zondag 26 november 2006

Pastaparty Zaterdag 25 november 2006

Klimaat Tropische temperaturen! In de ochtend nog koel, maar naarmate de ochtend vordert, stijgt ook het kwik tot circa 35 graden celcius! De regentijd is begonnen en dus kans op een (kleine) regenbui.

Starttijden Startschot hele marathon: 05.00 uur.

Voorwaarden Medische verklaring bij inschrijving.

Maximumtijd Je dient de afstand in maximaal 5 uur te rennen. Er zijn diverse meetposten langs het parkoers: één op 22,5 km (binnen 2.5 uur te bereiken) en één op 35 km (binnen 4,15 uur te bereiken)

Voorinschrijving Wordt verzorgd door onze agent in Suriname, tot maximaal 6 weken voor aanvang marathon.

Inschrijving De uiterste inschrijfdatum is 10 oktober 2006. Startbewijs kost 28 EUR per deelnemer. De laatste medische check door atletiekbond is op zaterdag 25 november om 18.00 uur tijdens de pastaparty.

Verzorging De verzorging geschiedt integraal door de atletiekbond.

Tijdsregistratie Startsein marathon 05.00 uur in de ochtend in het district Para. Er zijn diverse meetposten langs het parkoers: één op 22,5 km (binnen 2.5 uur te bereiken) en één op 35 km (binnen 4,15 uur te bereiken).

Prijzen Trofeeën voor winnaar 1 tot en met 5. Daarnaast diverse geldprijzen: nummer 1 wint 2500 USD; nummer 2 en 3 ontvangen respectievelijk 1500 en 500 USD.

Meer informatie / links

Leuk om te weten Tijden heren in 2004: 1-ste 2.42.48; 2-de 2.50.15 én derde plaats 2.51.19 Tijden dames in 2004: 1-ste 3.46.59; 2-de 3.47.05 én derde plaats 3.47.36

Verslag Suriname Maraton 2005 Jaarrecord Maandag 19 december 2005 Vorige week uit Suriname gekomen voor de Srefidensimarathon. Bij de finish was dit mijn 58e marathon die gelopen zijn in 35 landen en op 5 continenten. Met marathonreisbureau Baobab naar Suriname gegaan voor oa de marathon en ook mijn vogellijst aan te vullen. Deze marathon die start in Onverwagt ( zo schrijf je dat ) met een starttijd van half 5. ’s Morgens vroeg in bussen met 90 marathonlopers naar deze startplaats nadat iedereen op de weegschaal heeft gestaan ivm de hoge luchtvochtigheid en temperatuur. De eerste 2 uur liep ik in het donker en zo’n beetje op de 20 km begon het te schemeren. Gelukkig was er bewolking zodat het niet al te warm zou worden. Toch loop je dan toch op een gegeven moment in 35 graden. Om de 2 km zijn er waterposten maar helaas geeneen banaantje onderweg. De laatste 10 km zijn door Paramaribo en daar heb je dan weinig wind maar wel op 3 plekken waar de brandweer staat om ons nat te spuiten.

In een tijd van 3.45.00 precies volbracht ik mijn 58e marathon. Na de finish eerst verplicht op de weegschaal en mijn gewicht was 2 kilo lichter. Een medereisgenoot presteerde het om 100 gram zwaarder te zijn na de marathon. Tevens was dit voor mij mijn 8e marathon dit jaar wat dan ook een jaarrecord betekende. Voor veellopers zoals Gijs Honing en Bert de Jong die ook de marathon liepen is dit een peuleschilletje. Ik kan terug zien op een bijzondere marathon en 100 Surinaamse vogels rijker op mijn lijst. Jaap v.d. Berg